Η Ιστορία του Γυναικείου Ελευθεροτεκτονισμού

Η Ανάδειξη της Γυναικείας Παρουσίας και Δράσης στα Αρχαία Μυστήρια, στα Ιπποτικά Τάγματα και στον σύγχρονο Τεκτονισμό.

αρχαια ιερια estiades
 • Η Συμβολή της Γυναίκας στα Αρχαία Μυστήρια

  Η γυναικεία παρουσία, από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν η αρχέτυπος πρωτοβουλία στην δημιουργία των Αρχαίων Μυστηρίων.

  Η γυναίκα επινόησε, δημιούργησε και πραγματοποίησε τις  πρώτες Μυστηριακές  τελετές για την μελέτη της Ζωής μέσω του θανάτου .

  Στην αρχαιότητα οι γυναίκες - Μύστες(όπως και οι άντρες) συμμετείχαν στις μυητικές διαδικασίες των Αρχαίων Μυστηρίων, με κύριο στόχο την πνευματική τους Ανέλιξη μέσω της Αυτογνωσίας και της αναζήτησης - καλλιέργειας εκείνων των Αξιών που οδηγούν στην Ηθική Τελειοποίηση.

  Διαδικασίες τις οποίες πραγματοποιεί και ο σύγχρονος Ελευθεροτεκτονισμός.

 • Και η Απόφαση των Άγγλων τεκτόνων το 1717….

  Βάσει των Τεκτονικών "Συνταγμάτων" του Τζέιμς Άντερσον το 1723, τα οποία έθεσαν τα θεμέλια για τον Σύγχρονο Ελευθεροτεκτονισμό, έχει γίνει αποδεκτό, ως αξίωμα από τους ελευθεροτέκτονες, πως μόνο άνδρες μπορούν να γίνουν μέλη του Ελευθεροτεκτονισμού και ότι η συμμετοχή των γυναικών παραβιάζει τα "Αρχαία Οροθέσια".

  Η θέση αυτή δεν τεκμηριώνεται βάσει των μέχρι τώρα ιστορικών στοιχείων, όπως προαναφέρθηκε, απλά βασίστηκε σε προκαταλήψεις και αρνητικές απόψεις των Άγγλων τεκτόνων  για τις πνευματικές ικανότητες των γυναικών!

  date
 • Ο Γυναικείος Τεκτονισμός όμως….Δημιουργήθηκε!

  Ο Γυναικείος Τεκτονισμός, σε πείσμα αυτής της αρνητικής στάσης, έκανε την εμφάνιση του στις αρχές του 18ου αιώνα και συγκεκριμένα γύρω στο 1730.

  Από το ξεκίνημα του μέχρι σήμερα, έχουν εμφανιστεί πολλές αξιόλογες γυναίκες τέκτονες, όπως η Marie Deraismes, η Elizabeth Aldworth, η Annie Besant ,η Colette Yver, οι οποίες έχουν βάλει τα θεμέλια  του Γυναικείου Τεκτονισμού και έχουν εμπνεύσει πολλές άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

  Ημερομηνία
 • Κοινωνικές Παρεμβάσεις του Γυναικείου Τεκτονισμού

  Ο Γυναικείος Τεκτονισμός έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της Ισότητας, της Δικαιοσύνης και της Κοινωνικής Αλλαγής. Μέσα στην Τεκτονική Αδελφότητα οι γυναίκες έχουν βρει ένα ασφαλές περιβάλλον για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της Αδελφότητας τους.

  Ημερομηνία
 • Ο Γυναικείος Τεκτονισμός, Πηγή Έμπνευσης στην Ανθρώπινη Κοινωνία

  Ο Γυναικείος Τεκτονισμός έχει προωθήσει την πνευματική ανάπτυξη πολλών γυναικών και την καταξίωση της γυναικείας παρουσίας στο κοινωνικό, επιστημονικό και επαγγελματικό γίγνεσθαι. Μέσω των τεκτονικών Αρχών και της δέσμευσης τους στην προαγωγή του κοινού Καλού, οι γυναίκες τέκτονες ενεργούν ως πηγή έμπνευσης και αλλαγής για την ανθρώπινη κοινωνία

  Ημερομηνία
 • Γυναικείος Τεκτονισμός, Νέοι Ορίζοντες στη Μόρφωση

  Ο Γυναικείος Τεκτονισμός ανοίγει νέους ορίζοντες μάθησης και πνευματικών ενδιαφερόντων στις γυναίκες - μέλη του. Μέσα στην Αδελφότητα οι γυναίκες προάγουν την αμοιβαία Υποστήριξη, τη διαμόρφωση ελκυστικών - εμπνευσμένων στόχων μάθησης και με τη χρήση των τεκτονικών - συμβολικών τελετουργιών οδηγούνται σε ανώτερα γνωστικά και πνευματικά επίπεδα.

  Ημερομηνία

Να θυμάστε ότι ο Γυναικείος Τεκτονισμός αντιπροσωπεύει τον Αγώνα καταξίωσης των Γυναικών στην σύγχρονη κοινωνία.

Η συμβολή του στην προώθηση τόσο της Ισότητας, των ίσων ευκαιριών στη Μάθηση, στην Εργασία, στην Ελευθερία, όσο και στην Ειρήνη και την Αρμονική κοινωνική συνύπαρξη ήταν καθοριστική στη διαμόρφωση του σημερινού κοινωνικού γίγνεσθαι.

 • woman job working
 • faces huppy
 • factory woman freemason
 • flower free mason woman
γνωμονας διαβητης

Ξεκίνα Σήμερα Και Διαμόρφωσε Το Αύριο Σου

Γίνε μέλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος Γυναικών
 
Γίνε Τέκτων