mountains

So Mote It Be

Μια φράση της παγκόσμιας τεκτονικής επικοινωνίας!

Το ” So mote it be ” είναι μια τελετουργική φράση η οποία  χρησιμοποιείται, από τους Ελευθεροτέκτονες, στον Ροδοσταυρισμό και πιο πρόσφατα και από τους Νεοπαγανιστές, που σημαίνει “έτσι μπορεί να είναι”, “έτσι απαιτείται” ή “έτσι πρέπει να είναι” και συνήθως ακολουθεί τοAmen“!

Η φράση αυτή εμφανίζεται για πρώτη φορά στο “Χειρόγραφο Regius” (Regius Poem),  το παλαιότερο γνωστό μέχρι σήμερα τεκτονικό κείμενο, το οποίο τυπώθηκε το 1390.

 Αποκαλείται δε και “Χειρόγραφο Halliwell”. Υποστηρίζεται ότι πρόκειται για αντιγραφή και συρραφή παλαιότερων κειμένων, όπως συνάγεται από τον στίχο του 143, όπου αναφέρεται η φράση: ” By old time written I find “.

Στις τελευταίες γραμμές του  χειρογράφου,( 793-794), αναφέρεται: “Amen! Amen! so mot hyt be!; Say we so all per charyté”, που μεταφράζεται ως: “Amen! Amen!  So  mote  it  be !   So say we all for Charity”.

Σε όλες τις τεκτονικές και όχι μόνο, αναφορές  το “So  mote  it   be ” εκφράζει μια επιθυμία.

 Το “Amen ” που προηγείται, σε ένα εβραϊκό γλωσσικό περιβάλλον έχει πολλές έννοιες οι οποίες σχετίζονται με την πιστότητα, τη σταθερότητα, τη σιγουριά, την εμπιστοσύνη – και όταν χρησιμοποιείται στο τέλος των εβραϊκών προσευχών ή ευλογιών, είναι ένας τύπος συγκατάθεσης και επιβεβαίωσης, σαν να λέμε «Αλήθεια, εμείς πιστεύουμε ότι είναι έτσι ή θα είναι έτσι», επομένως, μια αναγνώριση της Θέλησης του Θεού και μια επιθυμία να γίνει το Θέλημα του Θεού.

Στις πρώτες τεκτονικές Στοές, όταν ο Σεβάσμιος έλεγε την ευχή, ” Είθε η αδελφική Αγάπη να επικρατήσει μεταξύ μας και κάθε ηθική και κοινωνική αρετή να μας εδραιώσει, τελείωνε με τη λέξη “Amen ” μετά την οποία οι υπόλοιποι Αδελφοί έλεγαν  So  mote  it  be  “.

Η γλωσσική προέλευση της φράσης “ So mote it be ” μπορεί να εντοπιστεί σε μια αγγλοσαξονική λέξη “motan”, με ινδοευρωπαϊκές ρίζες που σημαίνει, “μπορεί”, “πρέπει” ή  “να επιτρέπεται”, επομένως  “So mote it be” θα σήμαινε απλώς “So may it be”.

Πολλές Στοές χρησιμοποιούν  τη φράση “So mote it be“, σε διάφορα σημεία των Εργασιών τους, όπως:

  • Στην τελετή έναρξης και λήξης των Εργασιών εις τον Βαθμό του Μαθητή.
  • Μετά τις προσευχές οι οποίες ακούγονται σε τελετουργικές Εργασίες.
  • Όταν κατά την έναρξη ή λήξη Εργασιών ψάλλεται μια ωδή.

Το ” S o  m o t e  i t   b e “, είναι μια διεθνής τεκτονική φράση της οποίας η δυναμική ενώνει τους απανταχού τέκτονες.

Είναι μια τεκτονική φράση που εκφράζει ενδόμυχες επιθυμίες των τεκτόνων.

Είναι μια φράση της παγκόσμιας τεκτονικής επικοινωνίας!

ΠΗΓΕΣ

Παρόμοιες Δημοσιεύσεις

Πίσω στις Δημοσιεύσεις