famous freemasons

Διάσημοι Τέκτονες

Famous masons

Ο Τεκτονισμός είναι μια παγκόσμια Αδελφότητα αντρών και γυναικών, εξελισσόμενη εντός ενός ιδιότυπου φιλοσοφικού, ηθικού και φιλανθρωπικού πλαισίου, το οποίο παρέχει δυνατότητες  ηθικής και πνευματικής  ανέλιξης  των μελών του.

Στην διάρκεια της ιστορίας του ο Τεκτονισμός, ξεκινώντας από  τα τέλη του 16ου/αρχές του 17ου αιώνα, είχε και έχει μια καθοριστική παρουσία και ουσιαστικό ρόλο  στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας σε όλους τους τομείς της.

Καταξιωμένοι Τέκτονες είναι πίσω  από την Αμερικανική Επανάσταση, την εμφάνιση του Διαφωτισμού, την Ελληνική Επανάσταση και από όλα σχεδόν  τα Κινήματα Απελευθέρωσης λαών και προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα στον επιστημονικό τομέα και τον χώρο των Τεχνών, πολλοί Τέκτονες με τις γνώσεις και την συνέπεια τους επηρέασαν το ρου του ανθρώπινου Πολιτισμού.

Ακολουθεί μια ενδεικτική παρουσίαση Τεκτόνων, η παρουσία και το έργο των οποίων  καθόρισαν  σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη ιστορία:

 • George Washihgton

 Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1731, στη Βιρτζίνια, όταν δε το  1752 τέθηκε σε ισχύ στην Βρετανική Αυτοκρατορία, το Γρηγοριανό Ημερολόγιο η ημερομηνία γέννησής του μεταφέρθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1732.  Ήταν ένας από τους ιδρυτές των ΗΠΑ και διοικητής του Γενικού Επιτελείου του Στρατού κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης.

 Μυήθηκε ως Ελευθεροτέκτων στις 4 Νοεμβρίου του 1752.

 Έγινε Σεβάσμιος σε λιγότερο από ένα χρόνο.Κατά την θεμελίωση του Καπιτωλίου στις 18 Σεπτεμβρίου του 1793 χρησιμοποίησε στοιχεία από τις τεκτονικές τελετουργίες. Κατά την διάρκεια της θητείας του είχε πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους τέκτονες.

Κηδεύτηκε με τεκτονική τελετή.

 • Benjamin Franklin

Γεννήθηκε στη Βοστώνη στις17 Ιανουαρίου του 1706. Ήταν ένας από τους εθνοπατέρες των ΗΠΑ. Διακεκριμένος συγγραφέας και τυπογράφος θεωρητικός της πολιτικής,  επιστήμονας, εφευρέτης, κοινωνικός ακτιβιστής, στρατιωτικός και διπλωμάτης. Με την ιδιότητα του επιστήμονα, αποτέλεσε σημαντική προσωπικότητα του Διαφωτισμού και της φυσικής για τις ανακαλύψεις και τις θεωρίες του αναφορικά με τον ηλεκτρισμό.

Μυήθηκε στον Τεκτονισμό το 1730.

Υπήρξε Μεγάλος Διδάσκαλος στην Πενσυλβάνια, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να έχει σημαντικό ρόλο στον επαναστατικό αγώνα και στα επιστημονικά του καθήκοντα. Τότε διαμόρφωσε και τις θεωρίες του για τον ηλεκτρισμό.

Έγινε μέλος της Στοάς Saint John στη Φιλαδέλφεια, Lodge in Philadelphia, όταν ξεκίνησε την δική του ομάδα το “Leathern Apron Club”.

 • Theodore Roosevelt

 Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη την 27 Οκτωβρίου του1858 και ήταν ο 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

 Το 1906 κέρδισε το Νόμπελ ειρήνης για τη συμβολή του στη λήξη του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου. Ήταν μακρινός ξάδελφος του επόμενου προέδρου Franklin D. Roosevelt.

Μυήθηκε στον Τεκτονισμό σε ηλικία 42 ετών, στις 2 Ιανουαρίου του 1901, στη Στοά ” Matinecock Lodge No. 806″,  της Νέας Υόρκης. Την ίδια χρονιά έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το 1912 έγινε Μεγάλος Διδάσκαλος.

Είναι γνωστό ότι ως πρόεδρος επισκεπτόταν τεκτονικές Στοές τόσο στην χώρα του όσο και στο εξωτερικό. Καινοτόμησε ιδρύοντας το τεκτονικό μέγαρο στη  Spokane, της Washington το 1903, επίσης, ως πρόεδρος παρακολούθησε το 1906, την θεμελίωση  του τεκτονικού κτιρίου των Εκπροσώπων.

 • Franklin D. Roosevelt

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη την 30 Ιανουαρίου του 1882.  Ήταν ο 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Υπήρξε πρόεδρος κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 Θεωρείται από πολλούς ένας από τους σημαντικότερους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μυήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1911.

Ήταν μέλος της Στοάς  “Holland Lodge No. 8”, της Νέας Υόρκης.

 Έγινε επίτιμος Μεγάλος Διδάσκαλος του Order of  De Molay, σε τελετή που έγινε στο Λευκό Οίκο.

 • Simón Bolívar

Ηγέτης διαφόρων κινημάτων ανεξαρτησίας σε πολλές χώρες στη Νότια Αμερική. Θεωρείται σημαντικός ήρωας σε αυτές τις χώρες, καθώς και στην υπόλοιπη ισπανόφωνη Ν. Αμερική

Μυήθηκε το 1803 στη Στοά “Lautaro” στο Κάντιθ της Ισπανίας. Το 1824 έλαβε τιμητικά τον 33 Βαθμό.

Το 1807 στο Παρίσι, μπήκε στο Τάγμα των Ιπποτών του Ναού.

Λέγεται ότι ήταν επίσης  Master of Protectora de las Vertudes στη Στοά  “No.I “, στη Βενεζουέλα, καθώς και στη Στοά “Liberty No. 2” στο Περού.

 • Oscar Wilde

Γεννήθηκε στο Δουβλίνο στις 16 Οκτωβρίου του 1854.  Μυθιστοριογράφος, ποιητής, δραματουργός και κριτικός.

Το ενδιαφέρον του για τον Τεκτονισμό, προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό, από το γεγονός ότι ο πατέρας του Sir Wiliam Robert Wills Wilde, ήταν τέκτονας στο Δουβλίνο.

Μυήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1875 στη Στοά “Apollo University “. Στις 25 Μαΐου του ιδίου έτους ανυψώθηκε στον βαθμό του Διδασκάλου Τέκτονος.

 Ήταν δραστήριο μέλος στον Τεκτονισμό και έλαβε πέραν των Συμβολικών βαθμών,  το βαθμό του Mark Master Mason και στις 27 Νοεμβρίου του 1876  τον 18ο του Αγγλικού Αρχαίου Τύπου (Rose Croix) στο Oxford University Chapter, No. 401 .

 Το 1875 υιοθετήθηκε στην Στοά Churchill της Οξφόρδης ενώ διατέλεσε αξιωματικός αυτής το έτος 1876 (Εσωτερικός Φρουρός) και το 1877 (Α’ Διάκονος).

 Δυστυχώς το τεκτονικό του ταξίδι σταμάτησε νωρίς, αποτέλεσμα των κοινωνικών συνεπειών που προκλήθηκαν από τις προσωπικές του ιδιαιτερότητες.

Απομακρύνθηκε από την Στοά “Apollo University” το 1878 .

Από την Στοά Churchill διεγράφη, με απόφαση της, την 4η Ιουνίου 1883.

Το 1895 Τον ίδιο χρόνο το όνομά του διεγράφη από τη «Χρυσή Βίβλο» του Περιστυλίου «Oxford University» υπ’ αριθμ. 40

 • Winston Churchill

Ο Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, γεννήθηκε στην Οξφόρδη την 30 Οκτωβρίου του 1874. Ήταν πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας  από την άνοιξη του 1940 έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 και από το 1951 έως το 1955.

 Ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της συμμαχικής νίκης γι’ αυτό και ονομάστηκε «Πατέρας της νίκης», καθώς συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του καθεστώτος των διεθνών συσχετισμών κατά την μεταπολεμική περίοδο.

Ο Churchill μυήθηκε στη Στοά  “Studholme No. 1591”, στις  24 Μαΐου του 1901. Πήρε τον δεύτερο βαθμό δύο μήνες στις 19 Ιουλίου και του Διδασκάλου στις 25 Μαρτίου του 1902. Παραιτήθηκε από την Στοά του το 1912, αλλά συνέχισε να προσφέρει στον Τεκτονισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

 • Mustafa Kemal Atatürk

 Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1881. Θεωρείται χαρισματικός ηγέτης, του οποίου η μορφή, σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες που επηρέασαν καθοριστικά με την παρουσία τους τον 20ό αιώνα. 

Μυήθηκε στον Τεκτονισμό το 1907, στη Στοά ” Veritas” της Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν υπό την εποπτεία της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας.

 • Jesse Jackson

Ο ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων και πρώην υποψήφιος για την ηγεσία των Δημοκρατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχει τον 33ο βαθμό στο Prince Hall Freemason.

Μυήθηκε στις 25 Μαίου του 1987 στη Στοά “Harmony Lodge No. 88”, του Σικάγο. Την ίδια χρονιά πήρε τον βαθμό του Διδασκάλου.

Συνεχίζει την παρουσία  του  στις τεκτονικές Εργασίες, μέχρι σήμερα.

 • Sir Alexander Fleming

Γεννήθηκε στη Σκωτία στις 6 Αυγούστου του1881.  Ήταν βιολόγος  και ασχολήθηκε ερευνητικά με τη βακτηριολογία την ανοσολογία και τη χημειοθεραπεία.

Ανακάλυψε το πρώτο αντιβιοτικό, την πενικιλίνη το 1928, για την οποία και πήρε το Βραβείο Νόμπελ στην Φυσιολογία και την Ιατρική το 1945, μαζί με τον Αυστραλό Dr Χάουαρντ Φλόρευ και τον Σερ Έρνεστ Τσέιν.

 Μυήθηκε στη Στοά “Sancta Maria  No. 2682” το 1909, στο Λονδίνο. Το 1922 έγινε Α’ Επόπτης και το 1924 Σεβάσμιος.

Το 1911 έγινε μέλος στη Στοά “London Scottish Rifles No. 2310”  και το 1925 στη Στοά “Misericordia  No. 3288”, στο Λονδίνο  όπου υπηρέτησε ως Σεβάσμιος το 1935.

Του απονεμήθηκε η London Grand Rank το 1934 και διορίστηκε Α’ Δοκιμαστής στην Ενωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας το 1942.

 • Peter  Sellers

Πίτερ Σέλλερς : Τέκτονας για άγνωστο λόγο!

Ο Πίτερ Σέλλερς (Peter Sellers), Βρετανός διάσημος ηθοποιός(1925-1980), έγινε γνωστός στη δεκαετία του ’60, ιδιαίτερα για το ρόλο του “Επιθεωρητή Κλουζώ”, στη σειρά ταινιών Ροζ Πάνθηρας.

Μυήθηκε στον Τεκτονισμό την 16η Ιουλίου 1948, στην Στοά Chelsea Lodge, No 3098, του Λονδίνου.

Στον 2ο Βαθμό μυήθηκε την 21η Ιανουαρίου 1949 και στον 3ο την 16η Νοεμβρίου 1951.

Η Στοά Chelsea Lodge, No 3098, ιδρύθηκε το 1905 από 34 τέκτονες καλλιτέχνες και εξακολουθεί τις Εργασίες της μέχρι σήμερα με Αδελφούς μόνο από τον καλλιτεχνικό χώρο, πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες έχουν υπάρξει μέλη της.

Στην ίδια Στοά το 1924 είχε μυηθεί και ο πατέρας του Peter Sellers, William, ο οποίος ήταν πιανίστας και εργαζόταν σε variete performance.

Από τα βιβλία της Στοάς γίνεται γνωστό ότι το 1928 ο πατέρας του εξαιρέθηκε από την καταβολή της συνδρομής του στην Στοά, λόγω της πολύ κακής οικονομικής του κατάστασης. Λέγεται ότι η είσοδος του στη Στοά των καλλιτεχνών ήταν μια προσπάθεια ανάπτυξης γνωριμιών οι οποίες θα τον βοηθούσαν οικονομικά.

Είναι άγνωστος ο πραγματικός λόγος και της μύησης του Peter Sellers, ο οποίος αν και παρέμεινε μέλος της Στοάς μέχρι τον θάνατό του, η παρουσία του στις τεκτονικές Εργασίες περιορίστηκε μόνο κατά τις τρεις μυήσεις του. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει η υπογραφή του στο βιβλίο παρουσιών της Στοάς.

Βιογράφοι του αναφέρουν ότι την εποχή της εισόδου του στον Τεκτονισμό προσπαθούσε να αναπτύξει την επαγγελματική του σταδιοδρομία και πολύ πιθανόν να πίστευε ότι ο Τεκτονισμός ήταν γι’ αυτόν, την εποχή αυτή, μια ευκαιρία.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 1948, τρεις μήνες πριν την μύηση του, έκανε αίτηση να προσληφθεί στο περίφημο Windmill Theatre. Κατά την διάρκεια της audition στο πιάνο τον συνόδευσε ο Ronnie Bridges, ο οποίος εργαζόταν ήδη στο Windmill Theatre. Ο Ronnie Bridges, την εποχή αυτή ήταν Σεβάσμιος στην Στοά Old Brentwood Lodge No 5342.

Ο Sellers προσλήφθηκε στο Windmill Theatre, όπου εργάζονταν οκτώ τέκτονες, οι περισσότεροι από την Στοά Chelsea και οι οποίοι εισηγήθηκαν θετικά για την είσοδο του στην αδελφότητα, όταν η φιλοδοξία του για επαγγελματική ανέλιξη τον οδήγησε να γίνει τέκτονας.

Ο Ronnie και ο Peter έγιναν φίλοι και ο Ronnie ήταν παρών στην μύηση του.

Υπάρχουν πολλές φήμες ότι ο Sellers χρησιμοποιούσε μασονικά σήματα και λέξεις κατά την ραδιοφωνική και την τηλεοπτική του καριέρα και όταν υπέγραφε συμβόλαια με το BBC.

Αυτό απογοήτευσε τους Αδελφούς του καθώς και τον Ronnie.

Παρ’ όλα αυτά στις 19 Σεπτεμβρίου 1980, σχεδόν δύο μήνες μετά τον θάνατο του(24 Ιουλίου 1980), ο Σεβάσμιος της Στοάς Chelsea Lodge, Bro. Michael Hill κάλεσε τους Αδδ να τιμήσουν την μνήμη του Αδελφού τους Peter Sellers.

Είναι από όλους αποδεκτό, τέκτονες και βιογράφους του Peter Sellers, ότι τα κίνητρά του να μπει στον Τεκτονισμό ήταν άγνωστα και πιθανόν τεκτονικά λάθος και ότι ο ίδιος ποτέ δεν κατανόησε το πνεύμα του Τεκτονισμού.

Ονομαστικά αναφέρονται και οι τέκτονες:

 • Steve Wozniak
 • Michael Richards
 • Sir Alf Ramsey
 • Sir Ernest Shackleton
 • Wolfgang Amadeus Mozart,
 • J.S. Bach
 • William Hogarth
 • Rudyard Kipling
 • Voltaire
 • Ο Μεγάλος Πέτρος της Ρωσίας

ΠΗΓΕΣ

 1. Maurois, André: The Life Of Sir Alexander Fleming, Jonathan Cape, 1959
 2. M. Şükrü Hanioğlu, Ataturk: An Intellectual Biography, Princeton University Press, 2011
 3. Alden, John R. (1996). George Washington, a Biography. Louisiana State University Press.
 4.  Peter Evans,(1968), “The Mask Behind The Mask: A Life Of
 5. Peter Sellers”, PRENTICE HALL INC London
 6. • Yasha Beresiner, “PETER SELLERS Mason for the wrong reason”,
 7. MASONIC PAPERS, Freemasons-Freemasonry.com
 8. https://www.ugle.org.uk/
 9. https://en.wikipedia.org/
 10. https://www.grandlodge.gr/
 11. https://www.msgrandlodge.org/429-2/

Παρόμοιες Δημοσιεύσεις

Πίσω στις Δημοσιεύσεις